Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Χωρίζουν Χορν - Μερκούρη Ο λόγος για τα θεατρικά βραβεία «Δημήτρη Χορν» και «Μελίνας Μερκούρη»
Αθήνα
Μετά από τέσσερα χρόνια κοινής ζωής, Χορν και Μερκούρη, χωρίζουν: Ο λόγος για τα θεατρικά βραβεία που φέρουν τα ονόματα του Δημήτρη Χορν και της Μελίνας Μερκούρη και απονέμονται κάθε χρόνο σε έναν νέο και μια νέα ηθοποιό, με κριτήριο την ερμηνεία τους τη χρονιά που πέρασε.
Ετσι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στο θέατρο που φέρει το όνομά του για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η τελετή των βραβείων Χορν, που με πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή, εγκαινιάσθηκε το 2001.
Μια ημέρα μετά, την Τρίτη 22 Μαρτίου, σειρά έχουν τα βραβεία Μερκούρη, που ξεκίνησαν το 2007 και οργανώνονται για πέμπτη συνεχή σεζόν, αλλά που πρώτη φορά αυτονομούνται _η τελετή βράβευσης θα γίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Θεσμός που εξ αποτελέσματος έχει δικαιωθεί, καθώς τόσο οι δέκα νέοι ηθοποιοί όσο και οι τέσσερις νέες συνάδελφοί τους ανήκουν στις ουσιαστικές θεατρικές δυνάμεις του τόπου μας, τα θεατρικά Βραβεία Χορν και Μερκούρη περιλαμβάνουν στη λίστα τους, τους
εξής ηθοποιούς, ξεκινώντας από το 2001 για τους άρρενες και από το 2007 για τη γυναικεία εκδοχή τους, αντιστοίχως: Δημήτρης Ημελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου και Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Ελενα Μαυρίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου
«Τα τελευταία δύο χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη που θέσπισε και το βραβείο, γίνεται συζήτηση για την αυτονόμησή του θεσμού», λέει η Μανουέλα Παυλίδου, γενική γραμματέας του Ιδρύματος, σήμερα. «Φέτος καταλήξαμε κι έτσι η Τελετή θα γίνει ανεξάρτητα από τα Χορν. Το Δ.Σ. θεωρούσε λογικό να έχει το βραβείο τη δική του ξεχωριστή βραδιά», εξηγεί.
Για τον λόγο αυτόν θεσπίστηκε μια νέα επιτροπή που αποτελείται από τη Μάγια Λυμπεροπούλου _πρόεδρο, τη Δηώ Καγγελάρη, τη Ματίνα Καλτάκη, τον Δημήτρη Λιγνάδη και τη Ρένη Πιττακή. Οσο για τα βραβεία Χορν την επιτροπή αποτελούν, και φέτος, οι Κώστας Γεωργουσόπουλος _πρόεδρος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και Αντιγόνη Καράλη.
Ο σταυρός και η καρφίτσα
Ο σταυρός, τον οποίο ο ηθοποιός είχε κρεμασμένο στον λαιμό του, περισσότερα από είκοσι χρόνια, περασμένο σε μια αλυσίδα μαζί με άλλα «γούρια», έγινε το σήμα κατατεθέν του θεατρικού βραβείου που πήρε το όνομα του Δημήτρη Χορν, όταν θεσπίστηκε το 2001 και προορίζεται, κάθε χρόνο, για έναν νέο συνάδελφό του.
Πάνω σε μια ιδέα του Σταμάτη Φασουλή, το βραβείο συνδέθηκε με το θέατρο της οδού Αμερικής, όταν από «Διονύσια» μετονομάστηκε σε «Δημήτρης Χορν» και χρηματοδοτήθηκε τότε από τον αδελφό του Γιάννη Χορν _και τώρα, μετά τον θάνατο του τελευταίου, από τη σύζυγό του Στεφανί Χορν (3.000 ευρώ).
Εξι χρόνια αργότερα, στο όνομα της Μελίνας Μερκούρη, η χρυσή καρφίτσα που της είχε χαρίσει η μητέρα της έγινε το αντίστοιχο βραβείο για νεαρές ηθοποιούς και από το 2007 περνά από τη μία στην άλλη _καρφιτσωμένη στο πέτο τους.
Αγαπημένο αξεσουάρ της Μελίνας, η συγκεκριμένη καρφίτσα, τη συνόδευσε σε πολλές καλλιτεχνικές και άλλες επαγγελματικές της εκδηλώσεις, γι΄αυτό και επελέγη από τη Μανουέλα Παυλίδου _το βραβείο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (3.000 ευρώ).
Ο σταυρός του Χορν και η καρφίτσα τη Μελίνας θα συνεχίσουν λοιπόν την πορεία τους και θα περάσουν, σαν σκυτάλη, στον επόμενο, σε μια θεατρική σκυταλοδρομία που κατευθύνεται προς το μέλλον του θεάτρου.
Τα θεατρικά βραβεία 2011
Την προσεχή Δευτέρα, 14 Μαρτίου, θα συνεδριάσει η επιτροπή των Θεατρικών Βραβείων Δημήρτης Χορν για να καταλήξει στους υποψήφιους για το 2011, ενώ η αντίστοιχη των Θεατρικών Βραβείων Μελίνα Μερκούρη συνεδριάζει απόψε.
http://www.tovima.gr
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
Υστερορωμαϊκή Περίοδος Αρχαία δίπλα στις καμπάνες των «Αστεριών»
Ενα νεκροταφείο της 3ης χιλιετίας π.Χ., εργαστηριακές εγκαταταστάσεις της ίδιας εποχής για την επεξεργασία μεταλλεύματος και ακόμη αρχαίο νεκροταφείο της Υστερορωμαϊκής περιόδου «κρύβονται» στις τουριστικές εγκαταστάσεις των «Αστεριών» της Γλυφάδας.
Ο εντοπισμός τους άρχισε από το 1998 όταν ζητήθηκε η ανακαίνιση ορισμένων κτισμάτων του συγκροτήματος και καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται, φέρνουν στο φως διαρκώς νέα στοιχεία. Λουόμενοι, θαμώνες των κέντρων διασκέδασης των Αστεριών και μαζί... αρχαία δεν ταιριάζουν όμως (άλλωστε έχουν γίνει κατά το παρελθόν διάφορες προσπάθειες επεμβάσεων, όπως για την κατασκευή νεροτσουλίθρας), γι΄ αυτό η αρμόδια ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων ζήτησε την κήρυξη ως αρχαιολογικών χώρων δύο τμημάτων, όπου βρίσκονται οι περισσότερες αρχαιότητες.
Αίτημα το οποίο θα εξετασθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο σε μία πρώτη συζήτηση, θεώρησε ότι πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο και η παλαιοχριστιανική βασιλική της Γλυφάδας, καθώς απέχει ελάχιστα από τα αρχαία.
Ευρήματα αναμενόμενα για τους αρχαιολόγους είναι αυτά που αποκαλύφθηκαν στα Αστέρια καθώς όλη η ακτή από την Γλυφάδα ως το Καβούρι φιλοξενούσε από την απώτερη αρχαιότητα οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες ενώ κατά τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα διαμορφώθηκαν με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη οι δήμοι της Αθήνας, Ευώνυμον, Αλιμούς και Αιξωνή με την τελευταία ειδικά να ταυτίζεται με την σημερινή Γλυφάδα.
Το νεκροταφείο της Πρωτοελλαδικής εποχής στις εγκαταστάσεις των Αστεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η έκτασή του _ως τώρα _ το φέρνει τρίτο στη σειρά μετά από τα νεκροταφεία της ίδιας εποχής στον Αγιο Κοσμά και στο Τσέπι του Μαραθώνα, όπως λέει η ανασκαφέας κυρία Κωνσταντίνα Καζά.
Η δυτική πλευρά του ορίζεται από έναν μεγάλο περίβολο μέσα στον οποίο υπάρχουν μικρές ορθογώνιες ταφές οργανωμένες σε συστάδες, οι οποίες ήταν πλούσιες σε κτερίσματα μεταξύ των οποίων ένα κυκλαδικό ειδώλιο «πτυόσχημο», καθώς και τα κατάλοιπα μάλλινου υφάσματος(!) που βρέθηκαν στην επιφάνεια μίας κεραμίδας.
Κοντά στους τάφους μάλιστα βρέθηκε και ένας μεγάλος λάκκος γεμάτος με σπασμένα επί τόπου αγγεία (μπορεί να συγκολληθούν 250), ο οποίος θεωρείται ότι είχε σχέση με τελετουργίες. Ο οικισμός πάντως στον οποίο ανήκε το νεκροταφείο δεν έχει εντοπισθεί αν και πιστεύεται ότι βρίσκεται σε άλλο σημείο του λόφου.
Στη δεύτερη θέση που ανασκάπτεται, έχουν βρεθεί οι τρεις πλευρές ενός μεγάλου ορθογώνιου περίβολου της Προϊστορικής εποχής (μέσα 3ης π.Χ. χιλιετίας) εντός του οποίου υπάρχουν κυκλικοί λάκκοι και λαξεύματα που παραπέμπουν σε εργαστηριακή χρήση επεξεργασίας μεταλλεύματος όπως προκύπτει από τις σκωρίες που έχουν εντοπισθεί.
Πολύ αργότερα στην Υστερορωμαϊκή εποχή ιδρύθηκε μέσα και έξω από τον περίβολο ένα νεκροταφείο από το οποίο έχουν ήδη ανασκαφεί 42 τάφοι. Θεωρείται ότι ανήκει σε κάποιον οικισμό που δεν έχει ακόμη εντοπισθεί και με τον οποίο σχετίζεται και η βασιλική.
Να σημειωθεί ότι τα Αστέρια καταλαμβάνουν έκταση 278 στρεμμάτων το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι δασικό. Στην περιοχή λειτουργούν σήμερα η ομώνυμη πλαζ που καταλαβάνει το βόρειο μυχό της χερσονήσου καθώς και δύο χώροι εστίασης και διασκέδασης. Αναξιοποίητες παραμένουν οι γνωστές καμπάνες που είχαν σχεδιαστεί από τον Δοξιάδη στη δεκαετία του ΄50.
http://www.tovima.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)